Maya Angelou (1928-2014): ‘WHEN YOU LEARN, TEACH’

 

Maya Angelou inspireert met 3 levenslessen

Tijdloze ankers en persoonlijke groei in de 21e eeuw

Dit is een blog van Diantha Rumahlewang, oprichter-eigenaar van Masters4Professionals

 

Maya Angelou

Afro-Amerikaans schrijver en dichter (1928-2014)

 

Mijn schommelstoel schoof ik een beetje opzij en mijn ogen gleden langs de ruggen van de romans en dichtbundels van Maya Angelou, op de bovenste plank van mijn boekenkast. I Know Why The Caged Bird Sings. All God’s Children Need Travelling Shoes. Wouldn’t Take Nothing For My Journey Now. Singin’ And Swingin’. The Heart Of A Woman. Conversations. And Still I Rise. Ruim dertig jaar geleden door mij stukgelezen, nu enigszins beduimeld, met een plakkertje bij het gedicht Life Doesn’t Frighten Me At All.

 

Het bericht dat Maya Angelou op 86-jarige leeftijd was overleden kwam als een schok. Er zijn mensen van wie je wenst dat zij het eeuwige leven hebben, en zij was daar een van.

 

Maya Angelou was dichter, schrijfster, danseres, actrice en activist voor de Civil Rights Movement. Haar erfenis omvat meer dan dertig boeken, vijftig eredoctoraten en talloze awards waaronder de Presidential Medal of Freedom. Ze stond op het punt de Life Beacon Award in ontvangst te nemen. Vijf dagen voor haar overlijden verstuurde ze haar laatste tweet: “Listen to yourself and in that quietude you might hear the voice of God “.

 

Als jonge student Engelse Letterkunde las ik gretig de verplichte literatuur die werd voorgeschreven door de professoren aan de universiteit. Dat kwam neer op gemiddeld acht romans per week lezen, herlezen, analyseren, interpreteren, in breder perspectief plaatsen en talloze essays schrijven. Op de mechanische typemachine.  In dit moordende tempo ontkwam ik er niet aan om een enkele tekst ‘mechanisch’ te lezen, snel te analyseren en mijn essays met zo weinig mogelijk klodders Typex in het postvakje van de docenten te schuiven. De moderne, surrealistische Amerikaanse poëzie vond ik deprimerend en gekunsteld. Negen pagina’s voltypen met een stilistische analyse van een neerslachtig gedichtje van vijf regels.  Verplicht. Voorgeschreven. Met een deadline.

 

Terwijl ik ter inspiratie in een lijvig naslagwerk bladerde, viel mijn oog op een prachtige zin. I Know Why The Caged Bird Sings. Een gedicht van Maya Angelou. Nieuwsgierig ging ik ernaar op zoek en vond het in haar dichtbundel And Still I Rise. Ik kwam terecht in het levensverhaal van een vrouw die met waardigheid, wijsheid en humor schreef over haar verlangen naar vrijheid, onafhankelijkheid, gemeenschapsleven, en reizen.  In korte tijd verslond ik al haar boeken en ontdekte ik dat haar verhalen en gedichten mij meer leerden dan de verplichte literatuurlijst van de universiteit. Zij waren een belangrijke bron van inspiratie en zelfvertrouwen in mijn leven.

 

Van haar oeuvre zijn mij drie belangrijke levenslessen bijgebleven:

 

1: Life Doesn’t Frighten Me At All. (gedicht, 1978)

 

Laat je creativiteit, intuïtie en levenslust niet onderdrukken door angst. Wees ondernemend en vertrouw op je talenten. Sta voor wie je bent!

 

2: All God’s Children Need Travelling Shoes. (roman, 1986)

 

Ga op reis. Letterlijk en figuurlijk. Verplaats je. Verplaats je in denkwijzen, overtuigingen, en dromen van anderen. Passeer grenzen. En ontdek de kracht van diversiteit. Realiseer je dat we als mens afhankelijk zijn van elkaar en samen verantwoordelijk zijn voor deze planeet.

 

3: …And Still I Rise. (gedicht, 1976)

 

Sta op. Blijf vertrouwen in jezelf. Tegenslag en verlies zullen je vermogen om te herstellen versterken. Van fouten zul je leren. Met talent, discipline en verantwoordelijkheidsgevoel zul je niet alleen overleven, maar ook opbloeien. En succesvol zijn.

 

Deze krachtige levenslessen zijn mij altijd bijgebleven en hebben mij, als tijdloze ankers,  in balans gehouden en geïnspireerd om het beste uit mijzelf te halen.

 

In de samenleving van de 21e eeuw is ons vermogen om goed in te spelen op de veranderingen om ons heen steeds belangrijker aan het worden. Maya Angelou beheerste dit als geen ander, en deed dit met waardigheid, intelligentie en humor. Zij ontwikkelde zich tot een wereldburger die geen angst kende om haar dromen waar te maken.  “I have created my self. I have taught myself so much”, zei ze. ‘’ Education helps one case cease being intimidated by strange situations ”.

 

Het is verbazingwekkend dat Maya Angelou ruim dertig jaar geleden niet eens was opgenomen in het curriculum van mijn doctoraalopleiding English Language and Literature. Haar werk was niet verkrijgbaar in de universitaire boekhandel. Gelukkig heeft mijn nieuwsgierigheid om ook buiten het vastgestelde curriculum op zoek te gaan naar leermeesters mij veel gebracht!

 

Maya Angelou: dank voor je krachtigste levensles:

 

 

When you learn, teach. When you get, give.”

www.mayaangelou.com

Maya Angelou

Afro-Amerikaans schrijver en dichter (1928-2014)

 

Geef een reactie